Aile Terapisi
Aile içindeki bireyler veya çiftlerin her birinin kendine özgü kişiliği ve yaşanmışlıkları vardır. O yüzden kişiler arasında zaman zaman anlaşmazlıklar olabilir, iletişim sorunları ve çatışmalar yaşanabilir. Çiftler dışında anne- baba olan bireylerin zaman zaman çocuklarıyla yaşadıkları problemlerde oluşmaya başlayabilir, aile içinde denge bozulabilir.
Anne -babanın çocukların gelişimi üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Çocuklarda ev ergenlerde gözlemlenen sorunların büyük bir çoğunluğu aile sisteminden, anne- baba tutumlarından kaynaklandığı gözlemlenmiştir.
Aile terapisindeki amaç; akut sorunun çözümü, aile içinde sorunları anlayıp çözmelerine yardımcı olmak, ailedeki güç dengesini oluşturmak, sözel ve duygusal iletişimi kuvvetlendirmek ve aile içindeki uyumu oluşturmaktır.
Terapi sürecinde kişi neyi neden yaptığını, ne hissettiğini ve kendi sorumluluklarını fark etmesini sağlaması önemlidir.
Seanslar; ailenin katılmasıyla gerçekleştiği gibi bazen bireysel görüşmelerle de devam edebilmektedir. Seans süresi ise; her ailenin ihtiyacına göre değişmektedir. Kararlılık ve süreklilik önemlidir.
Aile Terapisi hangi konular çalışılır?
- İletişim çatışmaları
- Evlilik problemleri
- Ebeveynlik tutumları
- Ailedeki veya yaşantısal değişimler ( kayıp, doğum, ölüm, taşınma)
- Çocuk veya ergen bireylerle alakalı problemler
- Boşanma