Oyun Terapisi Nedir?
Çocuklar duygularını ifade etme konusunda yetişkinler kadar açık ve net olamayabilirler. Çoğu zaman ne hissettiklerini ve ne düşündüklerini anlamlandıramayabilirler ve kendilerini ifade etmede güçlük yaşayabilirler.
Bu nedenle oyun çocuk için en iyi duygularını ifade etme aracıdır. Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak, çocuklar yaşadıkları olumlu ve olumsuz deneyimledikleri duyguları oyun içinde ifade etme şansı yakaladığında, sorunlarıyla kendi başlarına baş etmeyi ve çözüm yolu üretme becerisini geliştirirler.
Çocuklar gerçek hayatta çözümleyemedikleri duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını oyun içinde sergilerler.
Çocuğun kendisini açabilmesi için kendini güvende hissetmesi, güvenli bir yerde olduğuna inanması gerekir. Bu anlamda oyun terapisinde, terapistin görevi çocuğun duygusal süreçlerini yargılamadan eşlik ederek, koşulsuz kabul ve güven sağlamaktır. Terapist, çocuğun kendini tanıması, farkındalık kazanmasına yardımcı olmalıdır.
Seans süreci çocuğa göre değişmektedir. Kararlılık, isteklilik ve süreklilik önemlidir.
Oyun terapisinden hangi yaştaki çocuklar yararlanabilir?
Oyun terapisi 3-12 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilir. Oyun terapisi çocuğun yaşadığı pek çok duygusal ve davranışsal problem için çözüm yolu olabilir.
Oyun terapisinde hangi konular çalışılır?
- Kaygı Bozuklukları
- Korkular
- İçe kapanıklık
- Dürtüsel davranışlar
- Kardeş kıskançlığı
- Uyum Problemleri
- Uyku ve yeme bozuklukları
- Tuvalet alışkanlığı sorunları
- Dehb ( Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu),
- Boşanma
- Yas, kayıp
- Travma