Ergen Terapisi
Ergenlik ya da genç yetişkinlik, çocukluk ile yetişkinlik dönemi arasında sıkışıp kaldığı, bireyin çocuk kalmakla, yetişkin olmak arasında gidip geldiği dönemdir. Birey bu süreçte deneme yanılma yoluyla kendini keşfetmeye ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamaya çalışır. Kendini ortaya koymayı, görünür olmayı isteyebilir.
Birey bu dönemde hangi rolü seçeceğini bilmediği için zorlanabilir veya uyum sorunları yaşayabilir. Zaman zaman anlaşılmadığını, değer görmediğini veya önemsenmediğini düşünebilir. Bu noktada kendini ifade etmekte, sorunlarını anlatmada ve çözüm bulma süreçlerinde zorlanabilirler.
Anne ve babalar çocuğun kendini keşfetme sürecinde çocuğun davranışlarındaki değişimleri ve kendi ayaklarının üzerinde durma çabasını anlamakta zorluk yaşayabilirler. Bu durumda her iki taraf için durum içinden çıkılmaz bir hal alabilir ve desteğe başvurma ihtiyacı doğabilir.
Ergen terapisinde nasıl bir yol izlenir ?
Ergenlikten yetişkinliğe geçiş sürecindeki çocuğun sosyal, duygusal ve fizyolojik gelişiminin aile tarafından en doğru şekilde takip edilerek desteklenmesini ve çocuğun anlaşılmasını sağlamaktadır. Bu süreç ergenlerle ve anne-babalar ile birlikte yürütülmektedir.
Seans süreci, ergene göre değişmektedir. Ergenin isteyerek ve düzenli seanslara katılması çok önemlidir.
Ergen terapisinde hangi konular çalışılır?
- Özgüven
- Kaygı Bozuklukları (Sınav kaygısı, gelecek kaygısı)
- Takıntılar
- Tik bozuklukları
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Beslenme ve yeme bozuklukları
- Uyku problemleri
- Motivasyon geliştirme
- Öfke ve saldırganlık
- Bağımlılık
- Özgüven
- İletişim (aile, akran, ..)
- Uyum sorunları