Çocuk Terapisi
Çocukluk çağı bireyin yaşamının temel taşlarını oturttuğu zamanlardır ve yetişkinlikte karşılaşılan birçok problemin kaynağı biliyorsunuz ki çocukluğumuzdadır.
Okul öncesi ve okul dönemi süreçlerinde gelişimsel, duygusal, davranışsal gelişim özellikleri gösterirler. Gelişimsel sürecin içinde olan çocuklar; bireysel özelliklerinden, bulundukları sosyal çevreden, arkadaş bağı geliştirdikleri çocuklardan, aile bireyleriyle kurdukları iletişimden etkilenebilmektedirler.
Çocuklar yaşadıkları sorunları ve ihtiyaçlarını davranışları ile ifade etmekte çoğu zaman zorlanırlar.
Çocuk terapisinde çocukla birebir yapılan görüşmelerde gerekli noktalarda aileden destek almak çok önemlidir. Bazen aileler çocuklarına her ne kadar yakın olsalar da bazen bu davranışları anlamakta güçlük çekebilirler. Bu süreç ailelerin, çocuğun gelişiminde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini, çocuğa nasıl destek olunması gerektiğini anlamalarına yardımcı olur.
Çocuklar sorunlar kronikleşmeden bir uzmana danışmak ve ihtiyaç duyduğunda terapi sürecine başlamak, çocuğun gelişimsel sürecini olumlu yönde destekler. Aynı zamanda çocuğun daha sağlıklı ve daha farkındalığı yüksek bir birey olmasına yardımcı olacaktır.
Seans süreci her çocuğa göre değişmektedir. Çocuğun isteyerek ve düzenli seanslara katılması çok önemlidir.
Çocuk terapisinde hangi konular çalışılır?
- Tuvalet problemi
- Beslenme ve yeme bozuklukları
- Ayrılma anksiyetesi
- Aile içi iletişim sorunları
- Tikler
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozuklukları
- Kaygı bozuklukları
- Korkular (Gece, karanlık,…)
- Davranış Problemleri
- Kardeş kıskançlığı
- Parmak emme, tırnak yeme
- İçine kapanıklık
- Uyum problemleri
- Yas, kayıp,
- Travma
- Boşanma
Çocuklarla başka hangi alanlarda çalışılabilir?
Çocukların ihtiyaçlarına ve yaş gruplarına göre, sanat çalışmaları, oyun terapisi, diyalog kurma, kolaj çalışmaları, grup terapisi gibi farklı yöntemler terapi sürecinde kullanılabilir.